Konfiskimet e Nocturnal: Gjithçka që ju duhet të dini

Konfiskimet e Nocturnal: Gjithçka që ju duhet të dini

Konfiskimet e natës janë konfiskime që ndodhin ndërsa një person është në gjumë. Ato mund të shkaktojnë sjellje të pazakontë të natës, të tilla si zgjimi i asnjë arsyeje ose urinimi gjatë gjumit, si dhe lëkundja dhe lëkundja e trupit. Konfiskimet e natës

janë zakonisht një lloj konfiskimi i quajtur një konfiskim tonik-klonik. Shumica e njerëzve me konfiskime të natës të këtij lloji kanë epilepsi.

Në këtë artikull, mësoni më shumë rreth konfiskimeve të natës, përfshirë shkaqet, simptomat dhe trajtimet.

isfarë është një konfiskim i natës?

Konfiskimet e natës janë të rralla dhe zakonisht nënkupton që një person ka epilepsi.

Kimikate të ndryshme shkaktojnë aktivitet të rregullt elektrik që luan një rol në të menduarit e përditshëm, lëvizjen dhe funksionet e tjera të trurit. Gjatë një konfiskimi, një rritje e papritur e aktivitetit elektrik të pazakontë bën që një person të humbasë kontrollin e disa prej këtyre funksioneve.

Ka shumë lloje të ndryshme të konfiskimeve, por shumica e konfiskimeve të natës janë ton-klonik. Mjekët i quanin konfiskimet e mëdha të konfiskimeve të klubeve ton. Ata zakonisht zgjasin më pak se 5 minuta.

Gjatë fazës tonike, muskujt e një personi ngurtësohen. Kjo mund të bëjë që ata të kafshojnë gjuhën e tyre ose të humbasin kontrollin e fshikëzës ose zorrëve të tyre.

Gjatë fazës klonike, muskujt e tyre mund të ndizen. Menjëherë pas konfiskimit, mund të jetë e vështirë të zgjohet personi.

Mungesa e gjumit është një shkaktim i zakonshëm i konfiskimit midis njerëzve me epilepsi, kështu që konfiskimet e natës që prishin gjumin mund të rrisin rrezikun e konfiskimeve të mëtejshme.

Simptomat

Gjatë një konfiskimi të natës, një person mund të:

 • të bërtasë ose të bëjë zhurmë të pazakonta, veçanërisht menjëherë para muskujve të tensionuar
 • Papritmas shfaqen shumë të ngurtë
 • Lagojeni shtratin
 • Twitch ose Jerk
 • Kafshoj gjuhën e tyre
 • Fall nga shtrati
 • Jini të vështirë të zgjoheni pas konfiskimit
 • UL>

  Jo të gjithë njerëzit me konfiskime të natës e dinë se i kanë ato. Ndonjëherë, simptoma e vetme është një dhimbje koke ose një mavijosje pas zgjimit.

  Pas një konfiskimi, një person mund të ndjehet i rraskapitur ose i privuar nga gjumi. Kjo mund të bëjë që ata të jenë të përgjumur ose të irrituar gjatë ditës.

  Konfiskimet e natës zakonisht ndodhin menjëherë pasi një person bie në gjumë, menjëherë para se të zgjohen, ose menjëherë pasi të zgjohen.

  Shkaqet

  Epilepsia mund të shkaktojë konfiskime të natës. Epilepsia është një term ombrellë që i referohet shumë llojeve të ndryshme të çrregullimeve të konfiskimit.

  Njohja me një person ka epilepsi nuk shpjegon pse kanë konfiskime. Mjekët diagnostikojnë një person me epilepsi nëse kanë dy ose më shumë konfiskime që nuk janë qartë për shkak të diçkaje tjetër, siç është ethet ose tërheqja e alkoolit.

  Disa shkaqe të mundshme të epilepsisë përfshijnë:

 • Gjenetikë
 • Trauma e kokës
 • Një infeksion i trurit
 • Goditjet, keqformimet e enëve të gjakut dhe tumoret

disa lloje të epilepsisë kanë më shumë të ngjarë të shkaktojnë konfiskime të natës. Ato përfshijnë:

 • Zgjedhja e konfiskimeve tonic-klonike
 • Epilepsia beninje e fëmijërisë Rolandic
 • Sindromi Landau-Kleffner
 • Epilepsia e lobit frontal
 • Epilepsia mioklonike e të miturve
 • Njerëzit që jetojnë vetëm mund të zgjohen të lodhur, por nuk e dinë që ata kanë konfiskime. Nëse një person nuk përjeton konfiskime të ditës, ata mund të mos jenë të vetëdijshëm se janë në rrezik për konfiskimet e natës.

  Një person që ka sjellje të pazakontë të natës, dhimbje koke në mëngjes ose ndryshime të pashpjegueshme të humorit duhet të shohë një mjek.

  Mjekët zakonisht diagnostikojnë epilepsinë me një elektroencefalogram (EEG), i cili është një provë që mat aktivitetin elektrik në tru. Në disa raste, një mjek mund të rekomandojë skanime MRI ose CT për të parë nëse ka një zonë të dëmtimit të trurit ose një tumor në tru.

  Kur një person përjeton vetëm konfiskime të natës ose nuk është i sigurt nëse përvojat e tyre të natës janë konfiskime, një mjek mund të rekomandojë një studim të gjumit. Studimet e gjumit mund të përjashtojnë çështje të tjera, siç është apnea e gjumit.

  konfiskimet e natës në fëmijë

  Disa lloje të epilepsisë së fëmijërisë mund të shkaktojnë konfiskime të natës.

  Epilepsia beninje Rolandic, forma më e zakonshme e epilepsisë së fëmijërisë, zakonisht zhduket në moshën madhore. Simptoma kryesore është konfiskimet e natës.

  Fëmijët me këtë formë të epilepsisë gjithashtu mund të kenë migraines ose çështje të sjelljes. Shumica e fëmijëve me këtë formë të epilepsisë kanë një histori familjare të konfiskimeve.

  Epilepsia mioklonike e të miturve, ndonjëherë quhet sindromi Janz, zakonisht fillon në adoleshencë, dhe konfiskimet mund të jenë të shkurtra në fillim. Mjekët nuk e dinë se çfarë e shkakton këtë lloj epilepsie, por mund të jetë gjenetike.

  Jo të gjitha konfiskimet e natës tek fëmijët nënkuptojnë se fëmija ka epilepsi. Midis 2% dhe 5% të fëmijëve nën 5 vjeç në Shtetet e Bashkuara përjetojnë konfiskime febrile, të cilat ndodhin kur ata kanë ethe.

  Konfiskimet e Febrile janë zakonisht të padëmshme, dhe ato zakonisht zgjidhen pasi ethet të ulen. Sidoqoftë, është thelbësore të shohësh një mjek të përjashtojë shkaqe të tjera, të tilla si një dëmtim i trurit ose infeksion.

  Trajtimi dhe parandalimi

  Konfiskimet e natës janë potencialisht të rrezikshme dhe rrisin rrezikun e vdekjes nga epilepsia. Të kesh një konfiskim gjatë gjumit mund ta bëjë një person të prirur për lëndime.

  Njerëzit që përjetojnë konfiskime të natës kanë më shumë të ngjarë të vuajnë oksigjen të ulët në gjak gjatë dhe pas konfiskimit. Ata gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të vazhdojnë të përjetojnë aktivitet të pazakontë të trurit pas konfiskimit.

  Ndërsa kjo mund të jetë e frikshme, epilepsia zakonisht është e shërueshme. Kontrollimi i konfiskimeve zvogëlon shumë rrezikun e komplikimeve të një personi.

  Trajtimi i duhur varet nga lloji i konfiskimit që një person ka, shkaku dhe faktorë të tjerë shëndetësorë. Trajtimet e mundshme përfshijnë:

 • ilaçe antiseizure, siç është fenitoin
 • Shmangia e shkaktuesve të konfiskimit, siç është privimi i gjumit
 • Një yndyrë e lartë, dietë e ulët karbohidrate, ose dieta ketogjene
 • Një stimulues nervor vagus, ose implanti kirurgjikal që dërgon impulse elektrike në tru

Nëse plani i trajtimit po funksionon.

Njerëzit që kanë konfiskime të natës gjithashtu mund të dëshirojnë të marrin masa për të parandaluar dëmtimet. Këto mund të përfshijnë:

 • Zgjedhja e një kornize të ulët shtrati ose vendosja e dyshekut në dysheme
 • Vendosja e një dyshe sigurie, siç janë ato për gjimnastikë, në dyshemenë pranë Shtrati
 • Përdorimi i llambave të montuara në mur sesa llambat e tryezës
 • Mbajtja e mobiljeve larg shtratit
 • Duke përdorur një monitor konfiskimi të natës që paralajmëron një të dashur kur një person ka Një përmbledhje e konfiskimit

Për njerëzit pa histori të mëparshme të konfiskimeve, ato mund të jenë shenja e parë e epilepsisë.

Pavarësisht se sa konfiskime të natës ka një person ose çfarë ilaçesh marrin, është thelbësore të shihni një mjek për çdo simptomë të konfiskimeve të natës menjëherë.

Kontrollimi i konfiskimeve të natës mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e komplikimeve të epilepsisë. Një diagnozë e plotë gjithashtu mund të përjashtojë shkaqe të tjera të simptomave shqetësuese gjatë natës.

Lexoni këtë artikull në Spanjisht.

 • Neurologjia/Neuroshkenca
 • Pediatria/Shëndeti i Fëmijëve
 • Disordersrregullimet e gjumit/gjumit/Insomnia

Lajmet mjekësore sot kanë të rrepta Udhëzime ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët germixil çfarë është ajo, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.